Diş gıcırdatma (Bruksizm), genelde gece uyurken ve nadiren ise gündüzleri diş sıkma veya gıcırdatma belirtisi ile ortaya çıkan çene hastalığıdır. Tedavi edilmezse zamanla yemek yemede, çiğnemede zorluk ve baş ağrısı sebebi olabilen bir hastalıktır.
Günümüzde stres, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, diş ve çene problemleri, uyku bozuklukları ve psikolojik hastalıklar gibi birçok etken bruksizm sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Erişkinlerde sıklıkla olduğu gibi çocuk yaş gurubunda da görülür.
Bruksizm tedavi edilmezse dişlerde aşınma, kırılma, hassasiyet, diş eti çekilmeleri ve dişlerde sallanma belirtileri gösterebilmektedir. Yanak ve şakak bölgesindeki kasların aşırı çalışması ile bu bölgelerde kas ağrısına ve baş ağrısına sebep olabilmektedir. En sık görülen ağrı tiplerinden olan migren ve gerilim tipi baş ağrısı olan kişilerde birlikte bruksizmin varlığı ağrıların kronik ve şiddetli olmasına ve gereğinden çok ilaç alımına neden olabilmektedir.
Bruksizm Tedavisi;
Bruksizm tedavisinde gece plakları ve ağızdan alınan ilaçlar tek başına yeterli olmayabilir.
Bruksizm genel olarak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Diş ile ilgili anatomik problemleri mümkünse tedavi ettirmek, stresten uzak kalmak, dişler için gece plakları kullanmak, gece uyku için rahatlatıcı ilaç ve kas gevşetici kullanmak gibi tedavi yöntemleri mevcut olmasına rağmen bu tedaviler tek başına veya birlikte yeterince etkili olmamaktadır.
Tedavi olarak botulinum toksin (Botox) uygulaması günümüzde çok yaygın kullanılmakta olup bu tedavi ile yüksek başarı sağlanmaktadır.
Botox tedavisi ile gereğinden fazla ilaç kullanımından kaçınılmış olur ve diğer tedavi yöntemlerinden çok daha yüksek başarı oranına ulaşılabilir. Botox enjeksiyonu ile çiğneme ile ilgili sorun yaşamadan kaslardaki stres ve aşırı çiğneme kuvveti ortadan kaldırılarak kaslarda rahatlama sağlanmaktadır.