Kanal tedavisini net olarak açıklayabilmek için öncelikle diş yapısı anlaşılmalı. Diş yapısını kısaca anlatmak gerekirse, dıştan içe doğru; dış yüzey “diş minesi” bir alt katmanda “dentin” bir alt katmanda “pulpa” pulpa içerisinde ise dişin canlılığını sağlayan damarlar ve sinirler bulunmaktadır.
Dişte çürük, travma gibi sebeplerden dolayı pulpa içerisinde enfekte bir durum oluşmuşsa, dişi kaybetmemek adına, anestezi altında pulpa içerisinde bulunan damar ve sinirler hekim tarafından kanal tedavisi dediğimiz uygulama ile alınır ve oluşan boşluk özel solüsyonlarla yıkanarak temizlenip doldurulur. Bu işlemlerin tamamına “Kanal Tedavisi” denir.
Kanal tedavisi yapılan diş ağrır mı?
Kanal tedavisi uygulanan diş tedavi sonrası 1 hafta kadar ağrı yapabilir. Bu ağrı kimi zaman 14 güne kadar uzayabilir. Bu ağrılı süreçte hekiminizin tavsiye ettiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ancak 14 gün sonrasında hala ağrı yaşıyorsanız tekrar hekiminize muayene olmanız gerekmektedir.
Kanal tedavisi yapılırken acı çeker miyim?
Kanal tedavisi uygulanırken hekiminizin uygulayacağı anestezi nedeni ile ağrı veya acı hissetmezsiniz. Ancak diş iltihaplı ise anestezi uygulaması başarılı olmayabilir. Bu nedenle kanal tedavisi öncesinde hekiminizin size reçete edeceği antibiyotik ilaçlarını zamanında kullanmanız önem taşımaktadır.
Not: Tedavi öncesinde ve muayene esnasında, hekiminize varsa kullandığınız ilaç ve geçirdiğiniz rahatsızlıklarını dile getiriniz.